Elektrik kurumu giderlerinin faturalara yansıtılması kaldırılsın!


Elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde de faturalara yansıtılacak olması halkın tepkisine neden oldu.

post

 Adıyaman    13.12.2020 13:29:58    Bu İçerik 6301 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 3 Aralık'ta aldığı ve Resmi Gazete'de yer alan karara göre elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masraflar, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde de faturalara yansımaya devam edecek.
Pandemi nedeniyle zaten çok zor bir dönemden geçtiklerini, birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını dile getiren esnaf, böyle bir uygulamanın hala sürdürülüyor olmasının haksızlık olduğunu ifade etti.

Kendilerinin elektrik kurumlarının kar ortağı olmadığını belirten vatandaşlardan Eyüp Çanga, "Pandemi sürecinde esnaf kan ağlıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ise tam kan ağlıyor. Eğer elektrik şirketlerin yeme, içme masrafları da bizim omuzlarımıza binerse o zaman tam bittik. Zaten elektrik sürekli zamlanıyor bir de bu bizim üzerimize yüklendiği zaman tam biteriz. Küçük paralar gibi görünse de damlaya damlaya göl olur. Böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz."


"Kâr ortağı değilim ki zarara ortak olayım"

Resmi Gazete'de yer alan kararı doğru bulmadığını belirten esnaf Emin Esen, "Elektrik kurumlarının özelleşmesinden sonra her türlü faturayı vatandaşa çıkarmasına karşıyız. AKEDAŞ'ın yaptığı çok yanlışlar var aslında, bu tek değil. Abonenin borcunun gecikmesi halinde hemen açma-kapama bedeli yansıtması örnek gösterilebilir. Gelen faturaların üzerinde çeşit çeşit vergiler yükleyerek faturayı ağırlaştırmak vatandaşa apayrı bir sıkıntı. Misafir ettiği vatandaşın yol giderini, masraflarını bize niye yüklüyor. Vatandaş elektrik kurumlarının kâr ortağı değil ki masrafına da ortak olsun. Biz bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu haksız bir kazançtır, bunu kabul etmiyoruz. Bunun mantıklı bir tarafı yok!" ifadelerini kullandı.

Hikmet Tunç, "Bir esnaf olarak böyle bir şeyi kabul etmiyorum. Esnaf olarak mağduruz, işlerimiz durgun. Enerji zaten yüksek fiyata veriliyor. Bununla birlikte böyle bir şeyin olması bizim için hiç iyi olmaz. İlgili makamlar bununla ilgilenmelidir. Gelen bir misafirin masrafı neden bize yüklensin, bizim burada bir çıkarımız yok." şeklinde konuştu.

Elektrik kurumlarının her türlü masrafı vatandaşlara yüklediğini belirten Hasan Kara, "Yol parası, geliş gidişler bize ait. Faturalar iki kat olarak geliyor. 10 lira yakmışsak 20 lira geliyor. Böyle bir durumu ben bir vatandaş olarak kabul etmiyorum." dedi.

Gelecek endişesi taşıdığını belirten vatandaşlardan Eren Özay, "Elektriğin bu anlamda bize yansımasına karşıyım. Elektriğin kullanım bedeli 30 lira iken 50 lira olarak faturalara yansıması bizi rahatsız ediyor. Demek istediğim elektik hakkımız neyse onu yazsınlar ve doğru dürüst bir devlet istiyoruz, böyle adalet olmaz. Ben şimdi bekârım ama yarın öbür gün evleneceğim ben elektrik faturalarımı bu şekilde ödersem ben nasıl ailemi besleyeyim, ailem aç mı kalsın?" dedi.

Tanımadığım, görmediğim misafirlerin masrafını vereceğim

Yarım asırdır demircilik yapan Mustafa Uyan durumdan rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Ne diyeceğimi bilmiyorum. Kim ne kazanıyor ki ne versin. Benim nerden misafirim var, gelen giden misafirim kim? Kim olduğunu bile bilmiyorum. Ne diyebilirim ki, zaten elektrik almış başını gitmiş." ifadelerini kullandı.

"Bizi kaçak kullanmaya teşvik ediyorlar"

Vatandaşın zor bir sürçten geçtiği dönemde adeta kaçak kullanmaya zorlandıklarını belirten Mustafa Küsülü, "Elektrik faturaları zaten yüksek geliyor, bir yandan TRT payı, bir yandan kayıp kaçak bedeli Bunların hepsi bizden alınıyor. Elektrik kurumlarının mühendisleri var. Neden Kaçak kullananları arayıp durmuyorlar? Bizler namuslu bir şekilde faturalarımızı yatırırken kaçak kullananların bedeli bizden alınıyor. Neden vatandaştan alıyorsunuz bu vatandaş her zaman ezilmeye mahkûm mudur? Millet zaten iş bulma ve ekmek sıkıntısını yaşıyor. Zor bir süreçten geçiyoruz, neden bunu millete yüklüyorsunuz? Resmi makamların, devletin genel misafirlerinin masraflarını vatandaş yüklenecek. Bu nasıl bir anlayış, biz hangi devlette yaşıyoruz? Neden temsil ve ağırlama masrafını vatandaşa ekliyorsun? bizi kaçak kullanmaya teşvik ediyorlar." şeklinde konuştu.

Küsülü daha sonra, "54 yaşındayım elektrik kurumunun içerisindeki işlerde de çalıştım. Elektrik kurumu özelleştikten sonra hiçbir düzen kalmadı, düzen bozulmuş. Ben emekliyim benim aldığım maaş 2 bin lira dahi değil, asgari ücretin altında. Ben emekli olmuşum rahat etmem lazımken halen çalışıyorum. Devletin beni rahat ettirmesi, beni daha güzel ortamlarda yaşatması gerekir. Biz halen çalışıyoruz. Sebep ne? Yetiştiremiyorum. Doğalgaz, elektrik, su, derken 2 bin 500 lirayı geçiyor masrafım. Bunun mutfağı, çoluk çocuğumun nafakası hariç bu durum ne olacak? Ben çalışmaya mecburum. Bir de bunları bize ekliyorlar, devlet bizden çok fakir, biz devletten zenginiz herhalde?" dedi. (İLKHA)